Jak zrobić własny napój izotoniczny?

Napoje izotoniczne mają za zadanie uzupełniać witaminy, poziom energii w organizmie, zapobiegać odwodnieniu i odpowiadać za zachowanie odpowiedniej gospodarki elektrolitowej oraz przewodzenie impulsów nerwowych w mięśniach.

Płyny tego typu można kupić aktualnie niemal w każdym sklepie spożywczym. Pytanie jednak – czy warto? Okazuje się, że z powodzeniem możemy przygotować taki napój samodzielnie, a jego skład będzie dużo zdrowszy niż te, które oferowane są przez wielkie koncerny.

Kolarstwo jest bez wątpienia sportem wytrzymałościowym, dlatego racjonalne uzupełnianie płynów jest w jego wypadku koniecznie potrzebne. Jak przygotować samodzielnie napój izotoniczny, który nas nawodni, uzupełni minerały i doda energii? Przepis jest banalny.

Składniki potrzebne do samodzielnego przygotowania napoju izotonicznego

Cztery składniki – tylko tyle potrzeba, aby spreparować skuteczny izotonik. Jeżeli zamierzamy z niego korzystać stale, to warto wyposażyć się w konkretne, świadomie wybrane produkty, które sprawią, że “mikstura” będzie możliwie mocno nasycona wartościowymi dla nas składnikami. Pamiętajmy, że taki napój powinien mieć osmolalność jak najbardziej zbliżoną do płynów ustrojowych, a więc mieć stężenie zapewniające maksymalną wchłanialność. Czego więc potrzebujemy?

Składniki domowego izotonika

  • 1 litr wody mineralnej
  • 3 łyżeczki miodu
  • ⅓ łyżeczki soli
  • Wyciśnięty sok z jednej cytryny, limonki lub pomarańczy

Przygotowanie napoju jest najprostsze z możliwych. Do wody dodajemy pozostałe składniki, energicznie mieszamy napój do uzyskania mieszaniny jednorodnej i gotowe! Domowy izotonik jest gotowy do spożycia!

O odpowiednich produktach do napoju izotonicznego słów kilka

Tak jak wspominaliśmy powyżej, aby przygotować naprawdę dobry napój izotoniczny potrzebna będzie odrobina czasu i pieniędzy. Nie chodzi nawet o sam proces preparowania płynu, co raczej czasochłonne będzie poszukiwanie odpowiednich składników. Oczywiście jeżeli aktualnie pijecie gotowe izotoniki, to fundusze zainwestowane w produkty do własnego napoju szybko się zwrócą. Wybierając składniki sugerujemy zwrócić uwagę na ich skład. Co konkretnie mamy na myśli?

Woda

Wybierając wodę do przygotowania własnego izotonika warto zadbać, aby była ona wysokosodowana. Sód pomaga zapobiegać skurczom mięśni i zachować odpowiednie ciśnienie krwi.

Miód leśny

Miód w izotoniku służy dostarczeniu organizmowi witamin i energii. Ilość węglowodanów na 100 ml. napoju powinna wynosić 6 gramów, a więc mniej-więcej tyle, ile mieści się miodu na 3 łyżeczkach do herbaty.

Dlaczego warto wybrać miód leśny? Zawiera on związki azotowe, wapń, fosfor, potas, kwasy organiczne i witaminy w stężeniu wyższym niż inne miody, a co za tym idzie – lepiej przysłuży się składowi naszego izotonika. Miód leśny posiada również dużą ilość enzymów, czyli ma działanie przeciwzapalne. Potraktujmy to jako dodatkowy bonus 🙂

Uwaga! Należy wystrzegać się miodów sztucznych. W przysmak Kubusia Puchatka najlepiej zaopatrzyć się u znajomego pszczelarza lub w sklepach ekologicznych.

Sól himalajska

Sól pochodząca z najwyższych gór świata charakteryzuje się wysoką zawartością sodu, a oprócz tego jest bogata w magnez, cynk, wapń i żelazo. Jeżeli mamy problem ze zdobyciem soli himalajskiej lub szkoda nam na nią pieniędzy, to do naszego domowego izotonika użyć możemy soli morskiej. W przypadku niechęci do soli morskiej i himalajskiej, w ostateczności skorzystać możemy ze zwykłej soli kuchennej.

Sok z cytrusów

Chodzi oczywiście o świeżo wyciskany sok z cytryny, limonki lub pomarańczy. Pełni on przede wszystkim funkcje smakowe, chociaż dostarcza organizmowi również witamin, minerałów i węglowodanów. W naszym klimacie nie uda nam się zaopatrzyć w cytrusy prosto z drzewa, warto więc zwrócić jedynie uwagę na soczystość tych, które zakupimy w sklepie.

3 thoughts on “Jak zrobić własny napój izotoniczny?”

  1. Pingback: Jak przygotować się do trasy rowerowej w lecie? Podstawowe zasady

  2. Pingback: Przygotowania do jednodniowej wycieczki rowerowej - ważne zasady

  3. Pingback: Przekąski i napoje rowerzysty - jedzenie i picie na rowerze

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *